Hitta rätt advokat

14 maj 2020
jonas olsson

Alla har rätt till en bra advokat. Är man misstänkt eller har blivit utsatt för ett brott är det viktigt att ha rätt person som företräder en i rätten. En advokat har alltid en juristexamen och minst tre års gedigen erfarenhet av juridiskt arbete. Detta är ett måste för att bli antagen och registrerad av advokatsamfundet som advokat. Det kan vara bra att känna till att en advokat alltid har tystnadsplikt och måste följa god advokatsed. Även advokatbyråns jurister måste följa advokatsamfundets etiska regler. Det är bara jurister som inte arbetar på advokatbyråer som inte behöver göra det och som då inte heller har tystnadsplikt. Något som kan vara bra att känna till.

 

Erfarenhet och specialitet

Behöver man exempelvis anlita en advokat eller jurist i Göteborg ska man gå via en väletablerad advokatbyrå. Man ska också tänka på att vända sig till en byrå specialiserad på just det ämne som man behöver hjälp med. Lagboken är tjock och det är svårt för en advokat att vara väl insatt i alla lagar. Därför är de flesta advokater och jurister specialiserade på vissa ämnen som exempelvis brottmål, familjerätt, migration etc. Ett exempel på byrå med spetskompetens är; https://advokatfirmanop.se/sv.

 

 

Tips inför första mötet

Innan man träffar den advokat man valt är det bra att ha förberett sig och strukturerat upp vad det är man behöver hjälp med. En advokat tar oftast betalt per timme därför är det bra att planera så mycket som möjligt själv för att få ner kostnaden men även för att använda advokatens tid på bästa sätt. Ett exempel på planering kan vara att ha gjort ett kronologiskt schema över viktiga händelser i målet. Är man osäker på hur man ska gå tillväga och vilken slags advokat man bör anlita kan man höra av sig kostnadsfritt till Advokatjouren för att få tips och råd.

Fler nyheter

09. november 2022

Allt om byggnadssmide