Vi är ständigt bevakade

29 januari 2020
william eriksson
Vi är ständigt bevakade

Det är inte så svårt att förstå och konstatera att vi lever i ett bevakat samhälle. Våra telefoner, datorer, Ipads och sociala medier bevakar varenda steg vi tar, varenda produkt vi köper och sparar varenda sökning vi gör. Bevakningsföretag har kameror i vart och vartannat gatuhörn som filmar oss när vi rör oss på stan. Kameror finns även på kollektivtrafiken, butiker och även i våra egna datorer. Edward Snowden avslöjade med sina läckta dokument att vi spioneras på av amerikanska myndigheter. Aldrig någonsin har vi varit så välbevakade och övervakade än vad vi är här och nu.

 

Ordningsvakter används där det finns folk

Ofta motiveras ovanstående bevakning med att upptäcka hot och brott och används i förebyggande syfte. Ett annat sätt att avvärja brott och hot på är att anlita ordningsvakter från ett bevakningsföretag. Det kan vara bevakning av en centralstation, en festival eller en fotbollsmatch där det rör sig många människor samtidigt. Till exempel på en stor fotbollsmatch på Ullevi skulle du lätt kunna få syn på en Ordningsvakt i Göteborg. Troligtvis flera stycken. De finns där för att inge trygghet på en plats där eventuellt stök och berusning ofta ligger i luften.

 

 

Våld enbart om nöden kräver det

Det finns lite skillnader mellan ordningsvakter från bevakningsföretag och exempelvis poliser. En ordningsvakt har inte riktigt samma polisiära befogenheter och ska dessutom lyda order från polismyndigheten. Däremot har man som ordningsvakt rätt att avstyra människor från en plats om de ställer till bråk eller besvär. De har också fullmakt att omhänderta exempelvis en överförfriskad person i väntan på att polis anländer. 

En ordningsvakts uppgift är i första hand inte att lösa situationer med våld och ska aldrig använda mer våld än nödvändigt. Men ibland kräver nöden mer än bara kommunikation. Då kan det vara tryggt att ha ordningsvakter i närheten för att hålla just ordningen i kaoset!

Fler nyheter

09. november 2022

Allt om byggnadssmide