Tryck – en uråldrig teknik

30 januari 2020
william eriksson
Tryck - en uråldrig teknik

Tryckerier är företag som ingår i produktionsprocessen av till exempel tidningar, böcker, broschyrer, affischer, flyers, kuvert, etiketter, med mera. Själva tryckningen innebär att bilder och/eller text överförs på papper, tyg, eller annat material. Detta kan göras manuellt, eller med hjälp av en maskin. Vi människor har använt oss av olika former av tryckteknik i många tusentals år. Tidiga exempel av tryck kan ses i olika keramiska föremål, där snäckskal, stenar och snören använts för att skapa avtryck i materialet. I takt med att skriftspråket utvecklades började människor även att pressa in utskurna bokstäver i olika underlag.

 

Kontinuerlig utveckling

Eftersom pappret uppfanns i Kina redan någon gång under 100-talet, blev kineserna de första att genomföra tryck på papper. Detta skedde på 800-talet, men i början fanns inte något större behov av sådana trycksaker. Här i Europa dröjde det också innan trycktekniken fick sitt verkliga genomslag. På 1400-talet utvecklades träsnitt, vilket i jämförelse med den samtida metoden kopparstick var billigare att genomföra. Tekniken fick en bred spridning hos den allmänna befolkningen, särskilt under 1700- och 1800-talet. Det som tros vara Sveriges äldsta tryckeri, Kungliga Tryckeriet, grundades 1526. Under samma århundrade uppfanns även etsning, som motsvarar tryckteknik på robustare material, som till exempel metall och glas.

 

 

Tryck på industriell skala

Det var under industrins århundrade, 1800-talet, när bland annat färglitografi och rotationspressen uppfanns, som tryckning började ske på verkligt stor skala. Idag finns en uppsjö av olika former av trycktekniker, som används till allt från industriell produktion till konstnärligt skapande. Vissa av oss har till och med maskiner som producerar trycksaker i hemmet, i form av exempelvis skrivare. För mer avancerade tryckprojekt, som till exempel affischer, visitkort eller olika former av etiketter kan man som privatperson med fördel vända sig till ett tryckeri. Ett företag som specialiserat sig på just etiketter i Kalmar är Alwi Grafiska AB.

Fler nyheter