Tänderna är bland det viktigaste man har

02 januari 2020
jonas olsson
Tänderna är bland det viktigaste man har

Det är ett faktum att tänder inte växer tillbaka när man väl gått ifrån mjölktänder till sina vuxna gaddar. Sköter man inte om tänderna så uppstår karies som kan leda till hål och tandsten, som i sin tur kan leda till tandlossning. Barn behöver också gå till tandläkaren för att ha sunda tänder. Ibland tappar barn inte heller mjölktänderna som de ska. Förutom detta är det också viktigt att tidigt lära barn att tandläkare inte är farliga. Att välja rätt tandläkare i östersund är inga problem. Välj en tandläkare som kan pedagogiskt hjälpa barn att lära sig sköta tänderna.

 

 

Missa inte tandhygienisten

 

Gå regelbundet till tandhygienisten är en av de bästa investeringarna man kan göra. Det kostar inte speciellt mycket. En tandhygienist arbetar i regel med det förebyggande jobbet, rensar tandsten och ser över munhälsan. När man blir äldre är det också viktigt att fortsätta med att besöka tandhygienisten regelbundet. Tandhygienisten finns också som stöd kring frågor om hur man bäst sköter tänderna och hjälpa till att välja rätt produkter. En del som har tandsten behöver gå mer regelbundet och rökare får också lättare tandsten. Dessutom missfärgas tänderna av rökning och kaffe så då kan man få tänderna rengjorda lite extra.

 

Komma över tandläkarskräck

 

En del har varit med om mindre lyckade besök hos tandläkaren. Det kan vara allt från en tandläkare som inte lyssnat till att det gör ont eller gjort fel. Den som är rädd för tandläkaren drar sig gärna från ett besök tills det blir akut. Idag är många tandläkare och tandhygienister utbildade i hur man bemöter personer som är rädda. En del anordnar också terapi och många kommer helt över sin rädsla. Det är extra viktigt att se till att barn har bra upplevelser så de inte utvecklar en rädsla som varar livet ut. Ta hand om tänderna och besök tandläkare regelbundet.

Fler nyheter