Ren sikt mot vintern

02 december 2019
Mikael Barani
Ren sikt mot vintern

Vyerna utanför fönstret håller på att förändras. 
Äntligen har vi fått snö!

Dessutom har vi fått mer ljus ute nu i och med att julen äntligen går att ana där mot slutet av december. För visst är det något magiskt med att vi tänder så mycket ljus när året är som mörkast och som kallast. Det känns som en sorts uråldrig kamp nästan, där ljuset som bekant skiner starkast i det mest kompakta av mörker. 
Just denna återkommande kamp mot kyla och brist på ljus har ju onekligen format vår del av världen. Häruppe i Norden är vi generellt sett ett relativt stoiskt folk. För de flesta av våra förfäder handlade året om att förbereda inför vintern, och sedan överleva när den väl kom. 
En sådan tillvaro formar ett stoiskt folkslag som håller sin kommunikation till det mest essentiella och räknar med att alla gör rätt för sig – för annars klarade man inte vintern. 
Denna attityd ligger gissningsvis också bakom den organisatoriska känsla som vi har häruppe.

Jämför gärna med Medelhavsländerna som alla har någon form av mañana-attityd. När vädret är varmt större delen av året, ja då kan man helt enkelt ta det lite mer chill.

I och med att livet har blivit bekvämare har väl kanske den där mer avslappnade attityden även spridit sig upp till oss.
Parallellt med den kan man sköna en annan utveckling: Det har varit en långsam process, men sakta så börjar vi också våga unna oss hjälp och tjänster i hemma.

Att till exempel ha någon som kommer och städar hemma hos en är inte längre tabu, eller ”bara för de rika”. Letar man till exempel efter fönsterputs i Göteborg så har GÖAB funnits på samma adress sedan 40-talet. Det innebär att du kan lita på att dina fönster blir skinande rena efter ett besök, och du kan fokusera på annat.

Fler nyheter