Pistmaskinen är en viktigt del av skidanläggningen

14 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Pistmaskinen är en viktigt del av skidanläggningen

Som invånare i de södra delarna av Sverige har jag inte så mycket kontakt med varken berg, snö eller skidor. Så när jag blev ombedd att skriva om pistmaskiner var jag tvungen att göra lite research. Det visade sig att pistmaskiner är en viktig del av driften av en skidanläggning. I den här artikeln kommer jag att tala om vad pistmaskiner är och hur de används både på vintern och på sommaren.

Pistmaskiner är specialiserade fordon som är används för att underhålla pisterna (eller nedfarterna) på en skidort. På vintern används de för att sköta pisterna och göra dem släta för skidåkning. På sommaren används de för att underhålla pisterna för mountainbikeåkning. Pistmaskiner är särskilt utformade för att fungera på både snö och is.

pistmaskin

Många olika typer

Det finns olika typer av pistmaskiner vilken typ som används beror på anläggningens storlek och terräng. Mindre orter kanske bara behöver en eller två pistmaskiner, medan större orter kan behöva en flotta av pistmaskiner. Kostnaden för en pistmaskin varierar beroende på maskinens storlek och funktioner, men priset kan variera från ganska dyra till jätte jätte dyra.

Pistmaskiner är en viktig del av driften av en skidanläggning. De används för att underhålla backarna och hålla dem i gott skick för både skidåkning och mountainbikeåkning. Om du funderar på att öppna en skidanläggning, se till att du budgeterar för pistmaskiner! Det går såklart att hyra dessa maskiner, men eftersom de är en sådan viktig del av anläggningarna så är ett tips att faktiskt köpa in. Det finns tillverkare och leverantörer i Sverige som han anpassat sina maskiner efter de speciella förhållandena som råder här. Så om du funderar på att köpa pistmaskiner, sök dig till en svensk leverantör. Kolla gärna med pistmaskin.net.

Många erbjuder även regelbunden service av maskinerna, vilket är bra då det slits en hel del på dem.

Fler nyheter