Djupa andetag som tar dig till ett spahotell i Dalarna

31 mars 2021
Mikael Barani

Andas in djupt och släpp sedan taget om andningen, utan att trycka ut luften. Låt den helt enkelt bara falla ut ur dig. Lungorna kommer att sköta jobbet åt dig och pressa ut luften.

Upprepa detta ett par gånger och känn hur lugnet sprider sig ur kroppen. Vill du lägga till ytterligare en dimension till denna enkla övning kan du föreställa dig att du andas in ljus och släpper ut mörker. Med andra ord andas du in energi och ger ifrån dig allt det där som inte längre är till någon nytta.

En oas utav andetag

Okej, det är inte riktigt som att gå på ett Spahotell i Tällberg men som avslappning i vardagen är det en väldigt effektiv övning. För ofta glömmer vi bort att andas riktigt djupt. Speciellt när vi blir stressade.

Istället drar vi ytliga andetag som oftast inte kommer länge ned än till bröstet. Detta bara förstärker vår stress och gör att vi går in in ett flyktbeteende på ett neurologiskt plan.

Med den ovan beskrivna övningen kan du hitta små oaser av lugn och ro i vardagen. Den tar väldigt kort tid att genomföra och går att klämma in i princip varje gång du kommer på att du bör göra den. Med tiden skapar du dig en rutin kring detta som då också kommer att börja visa sig på andra plan här i livet. Du kommer att känna dig, och vara, mer harmonisk i tillvaron. Bli inte överraskad om du även kommer att få höra kommentarer kring detta ”nya” du.

Kanske vill du fördjupa dig och hittar mer djupgående former av meditation, kallbad eller fastekurer som också låter dig komma ännu djupare i kontakt med dig själv och din kropp.

Å andra sidan räcker denna enkla andningsövning väldigt långt i vardagen. Speciellt om du konstant är stressad.

Fler nyheter

09. november 2022

Allt om byggnadssmide