Allt om byggnadssmide

09 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Vad är byggnadssmide egentligen?

Visste du att smide och byggnadssmide är ett stort inslag när en bygger moderna byggnader? Om du tittar dig omkring nästa gång du befinner dig i en stad kommer du förmodligen att se många exempel på svetsade stålkonstruktioner. Från trappräcken och balkongräcken till pelare och inbrottsgaller – det är mycket som behövs för att göra våra städer säkra och funktionella och det är där byggnadssmide kommer in i bilden.

Men hur tillverkas dessa föremål? Det hela det börjar med råvaror som stål. När stålet har formats till önskad form är det dags att svetsa ihop allt. Det är här smedens expertis kommer in, eftersom de måste se till att svetsarna är starka och håller över tid. De bygger ofta saker som ska hålla en hel del påfrestning. Tänk ett balkongräcke på 10:e våningen som ger vika, det leder till fruktansvärda konsekvenser.

När svetsningen är klar är stålkonstruktionen sedan redo att installeras. Det är här byggnadsarbetarna kommer in och gör sitt jobb. De använder ofta en kran för att lyfta de tunga delarna på plats och sedan skruva eller svetsa ihop dem. Och där har du det, en säker och funktionell byggnad som kommer att stå sig i tidens tand!

byggnadssmide

Inbrottsgaller blir vanligare och vanligare

En annan konstruktion som blir vanliga och vanligare, även bland privatpersoner är inbrottsgaller. Ett inbrottsgaller är en typ av säkerhetsgrind som vanligen används för att skydda fönster och dörrar från inkräktare.

De är vanligtvis tillverkade av metall och kan vara antingen fasta eller avtagbara. Inbrottsgaller är en vanlig syn i många stadsområden, eftersom de utgör ett enkelt och effektivt sätt att avskräcka brottslingar. Även dessa måste ju tåla en hel del påfrestning, och handlar det om olika skyddsobjekt, så som militäranläggningar eller andra känsliga byggnader måste de kunna stå pall för direkta attacker.

Fler nyheter