Ta med psykologen på karusellen

03 september 2019
william eriksson
Ta med psykologen på karusellen

Livet är en berg- och dalbana med många toppar och dalar. Man njuter av utsikten, men ibland är åkturen skakig och gropig. Det är tvära svängar och man kan känna pirr i magen. Glädjetjut, hisnande höjder och skräckblandad förtjusning. Ibland skrattas det för fullt, ibland kan man bli rädd. I värsta fall kan det hända att vagnen man sitter i spårar ur. Oavsett vilken livssituation man befinner sig i – lite lagom rädsla eller total urspårning – kan man behöva hjälp av en psykolog ibland.

 

Oavsett orsak och behov

En psykolog kan hjälpa till vid psykisk ohälsa när det exempelvis gäller ångest av många olika slag, fobier, depressioner, tvångstankar och tvångshandlingar, självskadebeteende eller generaliserad oro. En psykolog kan också vara till stor hjälp vid särskilda kriser i livet, såsom en skilsmässa eller ett dödsfall, eller om man drabbas av utmattning eller posttraumatisk stress. Andra behöver arbeta med sig själva och sina invanda mönster, så som prokrastinering eller perfektionism och kanske få hjälp att bygga upp sin självkänsla. Det finns nästan ingen gräns för vad en psykolog kan hjälpa till med.

 

 

Kognitiv beteendeterapi

Precis som orsaken för att gå till en psykolog kan variera, kan även psykologens olika slags metoder för behandling göra det. KBT, som är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, är en av de vanligaste behandlingarna. Hälften av de som genomgår KBT för ångest eller posttraumatisk stressyndrom blir bättre. För depression är den siffran ännu högre, upp till 8 av tio blir bättre. Bor man i de allra sydligaste delarna av landet kan man boka en Psykolog i malmö. Fast oavsett var och vem man väljer att gå till kan det vara tryggt att veta att det är ett legitimerat yrke, ingen outbildad få kalla sig för psykolog. Så ta med en psykolog, med utbildning och erfarenhet, på berg- och dalbanan!

 

Fler nyheter