Skicka paket inrikes

31 juli 2018
Matilda Olsson
image

Nästan oavsett vilken stad i Sverige du bor i så kan du skicka ditt paket med Schenker. Du kan skicka paket, även kallat för gods, som väger ända upp till 999 kg. Det första som du behöver göra när det är dags att skicka paketet är att boka in en transport för ditt paket. Detta görs genom en elektronisk förhandsbokning, där du kan välja om paketet ska hämtas upp av Schenker, lämnas in av dig till ombud eller lämnas vid närmaste godsterminal. Om paketet ska hämtas kan det vanligtvis ske tidigast inom ett dygn efter att bokningsbekräftelsen mottagits.

Som avsändare av en försändelse har du själv ansvaret för att produkten som skickas packas in ordentligt. Förpackandet av varan bör ta hänsyn till hur pass känslig produkten är, och den bör klara av det normala slitage som uppstår under transport i form av stötar, hantering vid terminalen och sortering av maskiner. Paketet får inte heller vara förpackat på ett sätt som kan göra att det riskerar att skada andra paket. Försändelsen måste också vara fysiskt märkt med en unik identitet, samt vara hanterbart att frakta omkring.

Vissa paket kräver en överenskommelse innan de kan skickas, som föremål som är högre än 2,2 m, längre än 6 m eller bredare än 2,4 m. Det gäller även föremål som inte bör samfraktas med annat gods, värdeföremål, levande växter, gods som är så pass tungt att det ger en snedbelastning, livsmedel eller annat som kräver en särskild förankring. Detta gäller även alkohol, tobak, farligt gods, produkter som kräver temperaturreglering, vapen, däck, läkemedel eller farligt avfall. Vid överenskommelsen fastlås även vilka fraktkostnader som kommer att gälla för de villkor som krävs för att frakta det aktuella föremålet.

Värdepapper, levande eller döda djur, likdelar/ lik, urnor, möbler och andra flyttsaker eller radioaktiva ämnen är inte tillåtet att skicka.

Fler nyheter