Saker en intresseorganisation kan göra

08 juni 2020
patrick pettersson

Som företagare är det mycket att själv hålla koll på och det är inte alltid så lätt att veta vad som gäller. Man måste exempelvis vara insatt i ekonomi, avtal och köplagen. Har man dessutom anställda finns det ännu mer som man måste ha koll på. Därför kan det vara bra att gå med i en intresseorganisation som exempelvis Företagarna syd i Malmö. En intresseorganisation tar tillvara sina medlemmars intressen och försöker ibland genom lobbyverksamhet påverka politiker och beslutsfattare. Det finns även intresseorganisationer som ger ut sin egen tidning eller som sänder radiopoddar där de försöker informera och påverka i olika frågor. Tidningen Arbetet som ägs av LO är ett exempel.

 

Möjlighet att vara med och påverka viktiga frågor

En viktig fråga för många företagare gäller trygghet och säkerhet. Många småföretagare blir utsatta för brott som exempelvis snatterier, hot, skadegörelse och inbrott. Detta är ett exempel på en fråga som en intresseorganisation kan lyfta till politikerna för att få hjälp med att hitta en lösning. En annan fråga som Företagarna syd kan lyfta är behovet av olika utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser så att företagen sedan kan hitta och anställa kompetent personal. Detta är två viktiga frågor men det är medlemmarna tillsammans som bygger intresseföreningen och som talar om vilka behov som finns och vilka frågor som bör lyftas.

 

Tillgång till utbildning och kurser i ämnen som rör företagande

Som medlem i Företagarna syd har man ett flertal förmåner som exempelvis person- och företagsförsäkringar men även juridisk rådgivning i frågor som rör företaget. Det kan exempelvis vara avtalsgranskning eller rättsliga ärenden.
Som företagare är det viktigt att hela tiden uppdatera sin kunskap om saker som rör företagande eftersom regler och avtal kan ändras. En intresseorganisation som Företagarna syd kan erbjuda sina medlemmar olika vidareutbildningar och kurser i exempelvis ekonomi, sälj, marknadsföring, upphandling, företagsjuridik, IT och ledarskap.

 

 

Fler nyheter

09. november 2022

Allt om byggnadssmide