Så gör ett Roomba batteri dig rik

20 november 2020
Mikael Barani

Tid.

Detta flyktiga och osynliga fenomen som styr allting men som vi aldrig kan få mer av. Eller det är kanske en sanning med modifikation. För det går ju faktist att lösgöra mer tid i livet om man är villig att betala för det. Antingen genom att man blir entreprenör eller investerare eller att man köper in tjänster och produkter som gör vardagen lite enklare.

Fri tid är rikedom

Ta till exempel de robotar som under senare tid har gjort intåg i mångas liv. Att ha en liten maskin som surrar runt på gräsmattan och håller den snygg, eller att ha en robotdammsugare som ser till att hålla golvet fräscht, är något som gör att man kan få tid över till annat – kanske att just bli entreprenör eller att lära sig investera.
På så sätt får man potentiellt ännu mer tid över till annat.

Kan man även spara pengar så låser det också upp tid och möjligheter. Att skaffa sig ett Roomba batteri till redan nämnda robotdammsugare, istället för att köpa en ny, är också sådant som gör att man får med tid över till annat. Speciellt när många av oss arbetar hemifrån och därigenom också kanske kan ha en mer flexibel livsstil. Varje sparad slant innebär att vi kan göra något annat istället.

För det många kanske inte reflekterar över är detta med alternativkostnad. Köper du en helt ny robotdammsugare, istället för att köpa ett billigare ersättningsbatteri, så är marginalkostnaden pengar som du nu inte kan använda på annat. Eller på att frigöra tid, som sagt. 

Det är därför det är klokt att reflektera över vad man vill få ut av livet. Att konsumera är enkelt. Att producera är svårt. Vi har alla någon sorts kreativ gåva som vi kanske inte alltid utforskar. Anledningarna kan vara många, ibland är det bara lathet. När du får mer pengar och tid över, så blir det dock lättare att testa din egen potential.

Fler nyheter