Rätt ljus skapar fotomagi

22 november 2019
Mikael Barani
Rätt ljus skapar fotomagi

Att möta landskapet i soluppgången är ett drömläge för att fånga bra fotografier. Det är lite som om att naturen dukar upp till buffé och säger att det är dags att ta för sig. Morgonljuset är, precis som kvällsljuset, en fantastisk möjlighet till att fånga bilder som annars hade varit omöjliga.

För varje fotograf vet att det är ljust som är nyckeln till hur bilderna blir i slutändan. Samma plats, och samma motiv, kan se helt olika ut beroende på när på dygnet som du smäller upp ditt kamerastativ för att knäppa av ett par bilder.
Visst går det att ändra på saker och ting efteråt, i bildredigeringen, men det blir ändå aldrig samma sak. I varje fall inte för det vana ögat som kan se stämningen i en bild – vilken tid på dygnet som bilden togs.

Sann bildmagi kräver verkligen att det är taget i just det ljuset som man vill att den efteråt ska reflektera. På något sätt saknas det vissa övertoner i bildens magi när man låter Photoshop eller liknande program ta hand om skapandet av magi. Det finns saker som vi människor och våra program helt enkelt inte kan återskapa.

Då är det istället bättre att det blir rätt från början. Både för själva magins skull, och för ens egen. Att knäppa bilden, i stora drag som man vill ha den, från början innebär att man kan kapa bort rätt mycket tid i efterarbete.
Okej, nu är det ju såklart så att vissa gillar själva efterarbetet, men om man inte gör det är lika bra att det blir rätt från början.

På tal om kamerastativ så ökar chanserna till att det blir rätt från början om du använder ett. Stabilitet är priceless, helt enkelt. På Coolpriser.se hittar du stativ, och mycket annat, till priser som är schyssta mot plånkan.

Fler nyheter