Kan asfalt vara ett kreativt material?

31 januari 2020
jonas olsson
Kan asfalt vara ett kreativt material?

Asfalt låter inte som det roligaste eller mest kreativa materialet. Den uppfattningen har nog de flesta. Ett material som används som underlag för att gå eller köra bil på kan väl inte vara så spännande? Det är väl något som bara finns där för att det är praktiskt? Men faktum är att det går att tänka så mycket större och mer kreativt även när det gäller ett material som asfalt. För det finns faktiskt också färgad asfalt, något som många kanske inte är medvetna om.

 

Inte den sortens asfalt de flesta tänker på

Det som dyker upp i de flestas huvud när man tänker på asfalt är antagligen den grå, eller ibland svarta, yta som finns på till exempel vägar, trottoarer, parkeringar eller skolgårdar. 

Gjutasfalt är något annat än det som gemene man associerar till ordet asfalt. Gjutasfalt kan vara grunden för olika sorters material som går att använda till ytor både inomhus och utomhus. Av gjutasfalt blir det ytor som har många olika goda egenskaper, såsom att det är slitstarkt och ljuddämpande. Det kan bli till en slipad och slät yta som funkar utmärkt som golv, och det kan bli till en yta som liknar grus och är bra till utomhusmiljöer.

 

 

Livar upp i gråa stadsmiljöer

Färgad asfalt i Göteborg eller Stockholm, eller var det än må vara, kan göra stadsmiljön lite trevligare. Den kan liva upp som en kontrast till områden som annars känns gråa och trista, och den kan också bli till en yta som har ett neutralt utseende men ändå ser fin och välgjord ut. Det passar alltså lika bra i byggnader och områden där estetiken känns extra viktig. Färgad asfalt kan också ha praktiska användningsområden. Kanske vill man skapa gränser mellan olika ytor, eller bara ha en tålig men samtidigt vacker yta. Då passar färgad asfalt utmärkt!

Fler nyheter

09. november 2022

Allt om byggnadssmide