Hudvård anpassad efter hudtyp ger bra resultat

07 september 2020
Cecilia Olsson

Hudvård kan se ut på olika sätt beroende på vad man vill åstadkomma. Vissa har en lättskött hy som endast behöver rengöring och återfuktning medan andra har en så kallad problem hy som kräver lite mer avancerade produkter. Grunden i bra hudvård är att använda produkter som när anpassad efter hudtyp.

Normal och torr hy har fokus på återfuktning

Det finns fyra olika hudtyper; normal, torr, fet och kombinerad/blandad. Den normala hudtypen är välbalanserad och känns mjuk och följsam. Den har varken förstorade eller förminskade porer och är heller varken torr eller oljig. Detta är en hudtyp som inte kräver några avancerade produkter utan klarar sig fint med fukt och solskydd. 

Torr hy är väldigt finporig och känns stram och sträv under fingrarna. Den behöver mycket återfuktande produkter och mår även bra av regelbunden peeling för att få bort döda hudceller. Det kan vara bra att använda produkter som har en mjölkig konsistens vid rengöring för att slippa använda vatten som verkar uttorkande.

Fet och kombinerad hy kräver ofta lite mer avancerad hudvård

Fet hy blir lätt blank och glansig samt har stora porer. Det är inte ovanligt att fet hy även har finnar, blemmor och pormaskar. Här kan det vara bra att använda serum och lättabsorberande krämer för att vårda och behandla. Kom ihåg att även fet hy behöver återfuktning eftersom den annars kan försvara sig med att producera ännu mer fett. 

Kombinerad eller bland hy som den också kallas är som man hör på namnet en blandning av olika hudtyper. Ofta är det T-zonen (haka, näsa, panna) som är fet eller normal medan exempelvis kinderna är normal eller torr. Här kan det behövas dubbla produkter som är anpassade efter de hudtyper man har.  

Bra produkter för välgörande hudvård finns hos Sephora. Där går det enkelt att beställa online så att man får de suveräna produkterna direkt hem i brevlådan.

Fler nyheter