Bearbeta livsmedel med en homogenisator

20 oktober 2020
patrick pettersson

Att mjölkprodukter är homogeniserade är det nog många som vet. Om inte annat efter att man har läst på en mjölkförpackning. Men vad det egentligen betyder är det kanske få som vet. Även om man kan ana sig till ungefär vad det kan handla om. 

Homogenisering av en produkt handlar om att man förbättrar kvaliteten på produkten på något sätt. I stort sett kan man säga att man gör produkten enhetlig. Istället för att exempelvis mjölkprodukter kan dela sig i olika tjocklekar, eller bli korniga, så skapas det en jämn produkt, vilket kan vara mer attraktivt för smaklökarna, men även för ögat.

Utseendet ökar livslängden

Idag slängs det stora mängder mat på grund av att man tror att det är för gammalt. De två faktorer som påverkar beslutet brukar vara datumstämplingen, men det är lika ofta hur produkten ser ut, smakar eller luktar. Och det är där som homogenisatorn kan göra stor skillnad. 

För även om produkten är fullgod så kanske man kan tro att det är dags för sophinken om texturen börjar ändra sig. Och även om man kanske smakar på produkten så kan det göra att man blir så pass osäker att man kastar utan att ens fundera mer på saken. Därmed ökas sopberget. Förutom att det även påverkar privatekonomin då man hade kunnat äta det som kastas och slippa handla nytt.

Inte bara mjölkprodukter

Homogenisator är oftast förknippat med mjölkprodukter men det går att använda sig av tekniker på en mängd andra livsmedel också. I stort sett kan man homogenisera allt som man vill förbättra på samma sätt som mjölkprodukterna. 

Det vill säga kräm, ketchup, såser, barnmat med mera. Och tänker man efter så hade man nog gärna kastat en burk barnmat direkt om man hade sett att den skurit sig på ytan. Eller att innehållet i ketchupen haft klumpar eller liknande.  

Fler nyheter