Vägmarkeringar skapar ordning och förebygger kaos

21 juni 2021
Lily Hansen

Samhället och världen hade varit fullständigt i kaos om det inte fanns tydliga regler som organiserade oss människor. Regler som på ett enkelt sätt berättar vad vi får och inte får göra och som får samhället att rulla på som ett kugghjul eller som organen i en människokropp.  

Det är därför det är målat med vägmarkeringar på våra vägar. För att bilarna ska hålla sig på rätt sida vägen och för att du inte ska köra om i farliga lägen. Vägmarkeringarna gör trafiken säker och förutsägbar. På många sätt är det tack vare vägmarkeringarna som gör att det överhuvudtaget går att köra bil på vägarna i världen.  

Hur många kollisioner hade till exempel inte ägt rum om det inte var målat med stopp- eller väjningspliktslinjer i vägkorsningar? Skyltarna hjälper såklart till, men de måste kompletteras med linjer. En skylt kan ju till exempel blåsa ned. Det är livrem och hängslen med vägmarkeringar, men de räddar liv.

 

Samhället är ingenting utan regler

Det är inte bara ute på vägarna som vägmarkeringar behövs. Föreställ dig bara hur ett stort parkeringshus eller parkeringsytan till ett köpcentrum skulle se ut om det inte fanns målade parkeringsfickor. Det hade varit fullständigt kaos. Bilar hade stått kors och tvärs och du hade antagligen aldrig kommit ut med din bil om du vore en av de första på plats. Ett gyllene exempel på hur vägmarkeringar skapar ordning och förebygger ett kaos som ingen vill ha. 

Läser du till exempel på svevia.se/vagmarkering och vilka vägmarkeringstjänster de erbjuder så ser du dock att vägmarkeringar inte bara är till för bilar. De fyller även en funktion för den som vill rita upp en hoppbana på skolgården, en basketplan eller någon annan typ av bana för idrott eller lek. Men även här handlar det om att skapa förutsättningar för att följa reglerna. För annars är vårt samhälle ingenting.

Fler nyheter